Aktif Spor Yapan ve Yapmayan Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Stres Düzeylerinin İncelenmesi: Karabük Üniversitesi ÖrneğiBÜK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
Hatice Afacan & Ufuk Karadavut
Özet
Özet
Bu çalışma, tıp fakültesi öğrencilerinin aktif spor yapıp yapma durumları ile stresle başa çıkabilme yetenekleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada; yaş, cinsiyet, spor yapma durumu, kilo, boy uzunluğu gibi sosyo-demografik özelliklere göre analiz edilmiştir. Algılanan Stres Ölçeği kullanılarak spor yapma durumu açıklanmaya çalışılmıştır. Katılımcıların %72,64’ü spor yapmamaktadır ve bu oran, düzenli fiziksel aktiviteye katılımın düşük olduğunu göstermektedir.
Çalışmanın sonuçları, spor yapma alışkanlıklarının, bireylerin psikolojik dayanıklılıklarını artırarak stresle başa çıkabilme yeteneklerini geliştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, yaş, cinsiyet ve kilo gibi demografik faktörlerin, bireylerin spor yapma alışkanlıklarını etkilediği görülmüştür. Yapılan korelasyon analizine göre, cinsiyet ile boy uzunluğu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken, erkek öğrencilerin genellikle daha uzun olduğu gözlemlenmiştir. Boy uzunluğu ile kilo arasında güçlü bir pozitif ilişki tespit edilmiştir (r=0,660**). Haftalık egzersiz sıklığı ile cinsiyet arasında önemsiz bir ilişki olduğu görülmüştür. Spor yapma alışkanlıkları ile stresle başa çıkma, öfke kontrolü ve zorluklarla başa çıkma gibi psikolojik durumlar arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Spor yapan bireylerin, stresli durumlarla başa çıkma yeteneklerinin daha iyi olduğu ve öfke kontrolü konusunda daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.
Çalışmanın sonuçları, spor yapma alışkanlıklarının, bireylerin psikolojik dayanıklılıklarını artırarak stresle başa çıkabilme yeteneklerini geliştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, yaş, cinsiyet ve kilo gibi demografik faktörlerin, bireylerin spor yapma alışkanlıklarını etkilediği görülmüştür. Bu veriler, fiziksel aktivitenin önemini vurgulamakta ve düzenli spor yapmanın öğrencilerin genel sağlık durumu ve psikolojik iyilik hali üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymaktadır.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Türk Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi/Turkish Journal of Medicine and Health Sciences

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.